Anasayfa Blog Yatırımcı ve Girişimci Çelişkisi
Yatırımcı ve Girişimci Çelişkisi
0

Yatırımcı ve Girişimci Çelişkisi

0

Yatırımcı ve girişimci çelişkisi… Günümüz Türkiye’sinde girişimcilik ve internet sektörü popüler bir konumda ve internet pazarı her geçen gün büyüyor. Bu büyüme sürecinde başarı öyküleri genç girişimcilerin ilham kaynağı oluyor. Her yıl büyük umutlarla ve büyük yatırımlarla pek çok internet sayfası yayın hayatına başlıyor. Ancak bunların sadece %20’si bir başarı öyküsü dönüşürken, geriye kalan %80’lik büyük bir kesim başarısızlığa dönüşmektedir. Girişimciler projelerinin iyi olduğunu yatırımcılara anlatıyorlar ve projelerine yatırım almaya çalışıyorlar. Bazı yatırımcıların destekledikleri projeler internette popülerlik kazanabiliyor ve emin adımlarla internetteki serüvenlerine devam edebiliyor.

Türk İnternet Sektörü

yatırımcı ve girişimciTürk internet sektörü diğer konularda olduğu gibi yatırımcı

cialis uk

, girişimci ilişkisinde de Amerika’nın 10 yıl gerisinden geliyor. Amerika’da var olan bir görüşe göre “Yatırımcılar girişimcilere muhtaçtır.” Ancak Türkiye de en azından şuanda bu görüşün aksi yaşanmakta ve “Girişimci yatırımcıya muhtaçtır.” Görüşü benimsenmektedir. Örneğin, internetle ilgili bir panele katılıyorsanız ve melek yatırımcı olarak adlandırılan bir yatırımcı varsa, “Bir fikrim var!” diye atılan insanlara vardır demek, yanlış olmayacaktır.

Türkiye’nin aksine Amerika da birkaç idealist mühendisin kurduğu Netscape Navigator ilk iki ayda büyük yatırımlar almıştı. Tabi ki büyük yatırımlar almasının nedeni bir internet zirvesine gidip

Kaufen Sie Antibiotika Online

, uygun da bir yatırımcı bulup “Bir fikrim var!” demeleri değildir. Netscape mühendisleri kendi yaptıkları işe gerçekten inandıkları ve bu işe, kendi öz kaynakları ile yatırım yaptıkları için belli bir başarı düzeyi elde ettiler. Yatırımcının kapısını çalan değil, yatırımcının kapısını çaldığı bir proje sahibi olmak bu olsa gerek.

İnternet Girişimcilerine Tavsiyeler

  • Türkiye’deki melek yatırımcılardan uzak durun. Çünkü fikri ve işin büyük bir kısmını siz yaparken, projenizin %40’ına ortak olan bir yatırımcı melek değildir. Projenize gerçekten inanıyorsanız, ailenizden veya arkadaşlarınızdan borç alarak yatırım yapabilirsiniz.
  • Girişimciler güzel bir projeye ve fikre sahip olabilirler. Ancak pek çoğu güzel bir fikri açıklama konusunda ciddi problemler yaşadıkları için, projeleri belli noktalara gelmemektedir. Bunun için projelerini güzel sunmalıdırlar.
  • İnternet işine yatırım yapacak girişimcilerin harcamalarının dağılımı: %30 yazılım giderleri, %10 tasarım maliyeti, %20 içerik , %40 pazarlama giderleri şeklinde olacaktır. Bu sebepten girişimcilerin özellikle Google Adwords bilmeleri projelerinin elini güçlendirmek açısından önemli bir reklam mecrası olacaktır.
  • Projenize yatırımcı almak çoğu zaman yararlı bir şey değildir. Yatırımcı bir ortak ile işe başlar başlamaz bir adım geriye gidersiniz. Çünkü farklı beklentiler, aynı çıkar noktasında buluşur ve bu durumu atlatmak için biraz zaman gerekir. Bu zaman içersinde zaten bir adım geriye gitmiş olursunuz.
OKU  Tmob ve Mobil Pazar: Rudi Dökmecioğlu Röportajı

Ek olarak, yatırımcı çok kötü bir şey gibi anlatmaya çalışmışım gibi algılanabilir. Ancak ben, fikrine güvenen herkesin kendi fikrine yatırım yapabilecek cesarete sahip olması gerektiğini düşünüyorum.


Bu makalede sizlere yatırımcı ve girişimci çelişkilerinden bahsettim. Bu konuyla sizlerin de fikirleri varsa yorum bölümünden belirtebilirsiniz.

Ahmet Beliktay 2011 yılında dijital medya sektörü odaklı ve sosyal medya odaklı blog olan Aristolog.com‘u kurdu. Ahmet Beliktay, Ağustos 2015’ten itibaren Akıl Fikir İşleri (AFI) Şirket Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir