Anasayfa Blog WOMM: Her Konuşkan Pazarlama Sattırır mı?
WOMM: Her Konuşkan Pazarlama Sattırır mı?
2

WOMM: Her Konuşkan Pazarlama Sattırır mı?

2

Sosyal medyanın üzerindeki etkisini artırması sonucu konuşkan pazarlama daha fazla konuşur oldu. Dünyanın her yerinde bu konu ile ilgili pek çok konferans düzenlenmekte.

Günümüzde ağızdan ağıza pazarlama; viral pazarlama, evanjelist pazarlama, ürün yerleştirme, neden ilişkili pazarlama, marka blogları ve zincirleme üyelik sistemleri demek. Konuşkan pazarlamanın asıl iş yapan bölümleri bunlar. Peki ya iş yapmayan kısmı? Gizli pazarlama, sahte referans kullanarak ürün yerleştirme, istenmeyen e-posta ile bilgi gönderimi, lekeleme ve yanıltma teknikleri.

 WOMM her şey değildir.

Ürününüz hakkında üçüncü kişilerin verdikleri referansa sahip bir marka olmak

, herkesin peşinden koştuğu ve istediği bir etkidir. WOMM ürününüzü daha inandırıcı kılar.

İnternet, hayatımızda bu kadar çok yer etmeden önce, WOMM tekniği kullanılırken bir ürünü ilk deneyen benimseyenleri bulmaya çalışır ve bu kişilerin ürünü yakın çevrelerine anlattıklarını varsayarak mutlu olurduk. Bugün farklı olan şey, insanlar çok çeşitli iletişim kaynaklarından besleniyor. Sadece sözlü iletişim yerine, bugün dijital bir iletişime sahibiz. Bu iletişim yoğun olarak gerçekleşiyor ve her konu konuşulabiliyor. Bu noktada iyi haber: Toplu iletişim kolaylığının, dedikodunun boyutunu akıllara durgunluk verecek şekilde yükseltmiş olmasıdır.

 Şimdi de kötü sorulara geçelim:

 Kaç kişi gerçekten ürünlerle ilgili sohbet etmek ister?

Gerçekten tuvalet kağıdınız ya da tıraş bıçağınızdan bahsetmek ister misiniz?

 Prestijli ürünlere sahip kişiler bile ürünleri hakkında çok konuşmak istemez. Bu ürünlere sahip kişiler sadece “sahiplik” duygusunu önemser. Eğer bu Mini marka bir araba ise siz de kulübün bir üyesisinizdir ve kulübün tüm konuştukları sadece arabalarıdır. Söylentinin yayılmasına da ihtiyaçları yoktur.

2005’te yeniden çekilen King Kong filmi gişede bekleneni verememiştir. Bunun sebebi, filmi izleyen öncülerin film ile ilgili yapmış oldukları yorumlar, gişeye giden insan sayısını azaltmaya başlamıştır. Monitoring faaliyetlerinde izleyicilerin olumsuz yorumlarının büyük bir kısmı filmin, “Çok uzun, çok gürültülü ve fazla abartılı.” olarak bulunuyor olmasıdır.

OKU  Konuşkan Pazarlama (WOMM) Nedir?

 Peki siz insanları markam hakkında nasıl konuşturabilirim?

Ağızdan ağza yayılan söylentileri kontrol etmenin yolu yoktur. Ancak bunu kontrolsüz bırakmak da doğru değildir. Bundan dolayı ürün hakkındaki söylentiler sizin adınızı telaffuz ettirebilir; ancak bundan daha fazlasını beklemeyiniz. Rakip ürüne karşı sizinkini ticari bir stand up ile tanıtacak çok fazla ünlü ya da tanınmış konuşmacı yoktur. Üstelik ne söyleyeceklerini de önceden size danışmazlar.

Özetle WOMM her şey değildir. Sadece cephanedeki silahlardan biridir. Müşterileriniz ya da potansiyel alıcılarınızın ürününüz hakkında olumlu  şeyler anlatmasını sağlayacak bir şeyler biliyorsanız, bu mükemmel bir şey; ancak bunu reklam ve pazarlama ile desteklemeniz gerek.

Son olarak; medyayı satın alabilirsiniz; ama insanların ne söyleyeceğini satın alamazsınız.

Ahmet Beliktay 2011 yılında dijital medya sektörü odaklı ve sosyal medya odaklı blog olan Aristolog.com‘u kurdu. Ahmet Beliktay, Ağustos 2015’ten itibaren Akıl Fikir İşleri (AFI) Şirket Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Yorum(2)

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir