Anasayfa Dijital İletişim Strateji ve Unique Selling Proposition
Strateji ve Unique Selling Proposition

Strateji ve Unique Selling Proposition

0

Geçtiğimiz gün başladığım, bir pazarlama eğitiminden yansıyan bazı değerli bilgi taneciklerini sizinle paylaşmak isterim. Teşekkürler: Nurçin Kocaoğlu 🙂

Temelde askeri bir terim olan strateji, bir ulusun savaşta ve barışta bensimsediği politikaların tutarlı olması ve güç kazanması için, politik, ekonomik, psikolojik ve askeri güçlerin bir arada kullanma bilimidir. Ancak pazarlama iletişimine göre strateji: markanızı kullanan müşterilerinizi kaybetmemek için ve potansiyel müşterileri kazanmak için pazarlama, reklam, marka ve ürün gelişimi gibi konuların sürdürülebilir bir değer üretmek için kullanıldığı bir yönetim politikasıdır.

Porter’a göre ise; Strateji neyi yapmayacağınızın tanımıdır.

Neyse stratejiniz varsa

, artık daha daha da özele inip, bir başka pazarlama enstürmanına geçebiliriz: Unique Selling Proposition ya da kısa haliyle USP’yi, başarılı pazarlama aktivitelerinin hemen hemen hepsinde rahatlıkla bulabilirsiniz. USP’nin sözlük anlamı; Eşsiz Satış Vaadi.

Peki nedir bu Eşsiz Satış Vaadi?

Pazarlamacı, kampanyasını oluştururken, hedef kitlesinin karşısına onu ikna edecek öyle bir fikirle çıkıyor ki, hedef kitle marka değiştirmeye veya markayı değiştirme hakkında düşünmeye başlıyor. Günümüzde pek çok marka bu vaadi üretecek pazarlama kampanyaları üretmeye çalışmaktadır. Örneğin, Getir isimli mobil uygulaması 2015 yılında hayatımıza girdi. Bu uygulama ile market alışverişlerinizi, mobil uygulama üzerinden seçip, kurye bedeli ödemeden siparişlerinizi istediğiniz adrese getirebiliyorsunuz. — Konuya geri dönmek gerekirse... — İstanbul’un bir bölümünde (Özellikle Levent İş Kuleleri Bölümü) bu uygulama ciddi bir biçimde, ilgi topladı ve kullanılmaya başlandı. Ardından uygulamanın yaratıcıları, bu başarıyı bir tık daha yukarmak için, dijital ve konvansiyonel mecralara reklam yatırımları yaptılar. Ve tüm reklam stratejisini bu sloganın üstüne kurdu: Getir de getirelim! Bu sloganı incelediğimizde marka vaadinin tamamını karşıladığını rahatlıkla görebiliriz. Getir diyorsun, bir kurye tarafından getiriliyor ve BiTaksi uygulamasında olduğu gibi, kurye hakkında bir review yapabileceğiniz bir ekran geliyor. Bu sayede satın aldığınız hizmeti yapan kuryeyi oylayıp, onun hakkında şirkete değerli datalar verirken, bir yandan da görüşlerinizin biri tarafından okunduğunu düşünüyorsunuz.

Soru: Peki bu reklam çalışması kimi kötü etkiledi?

Cevap: Doğru cevap KapGel olacaktı… KapGel

, Getir uygulamasından çok önce kendi ekosistemini oluşturmuş ilerliyordu ki Getir çok dorğu bir pazarlama iletişimi ile bu alanda KapGel’in önüne geçmeyi başardı.

Yukarıda yer alan iki bilgiden hareketle, pek çok ajans hedefledikleri markalar özelinde “strateji ve USP” yaklaşımları oluşturmadan başarılı sonuçlar elde edemeyeceklerdir.

Peki sizin markanızın USP’si nedir?

OKU  Pepsi Ruhuna...
Ahmet Beliktay 2011 yılında dijital medya sektörü odaklı ve sosyal medya odaklı blog olan Aristolog.com‘u kurdu. Ahmet Beliktay, Ağustos 2015’ten itibaren Akıl Fikir İşleri (AFI) Şirket Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir