Anasayfa Dijital İletişim Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı
Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı

1

Günümüz popüler yazıları genelde bir tanımla başlıyor, bende “reklam” kelimesinin tanımını yaparak başlamak istiyorum:

Reklam kelimesi, Fransızcadan alınan bir sözcüktür. Fransızca dilinde, toplumun gözünde olmaya çalışma anlamında kullanılan “réclame” kelimesi, Türkçeye reklam olarak yansımıştır. Happy Digital Ajans başkanı Volkan Ekiz’in  “Türkler reklamı, fransız dergilerinden öğrenmişlerdir.” cümlesi kesinlikle doğru bir tanım…

Türk internet tüketicisinin neredeyse 25 yıllık geçmişi var. Bu dönemde, pop up reklamları, bannerlar, yanıp sönen gif’ler vs. pek çok modası geçen reklam modeli ile tanıştı. Bilmem hatırlayanlar var mıdır, “banner’ı tıkladım, para gitmiş midir?” diye soran abilerimiz bile vardı. Hey gidi günler…

Neyse konuya dönelim, internet kullanımının hızla arttığı, kotaların tüketime yenik düştüğü, bir çağdayız. İnternet ekosisteminde, yayıncıları ve platformları, eğer bağış toplamıyorsa, reklam ayakta tutar. Reklam alıyorsa satış yapıyordur demektir. Bu gerçeklerden hareketler “Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı” üzerine bir anket çalışması gerçekleştirdim. 110 kişinin katıldığı bu anket çalışmasının tüm maddelerini yorum yapmadan sizinle paylaşıyor olacağım.

Başlamadan önce, görüşlerine son derece hak verdiğim “yetkili arkadaşımın” anket çalışması için yaptığı bir yorumu sizinle paylaşmak isterim:

Fatmagül’e kesinlikle hak vermekle beraber, bir sonraki anket çalışmamda bu konuya ayrıca eğileceğimi belirtmek isterim.

Hadi başlayalım:

sosyal-medya-reklamlari-ve-tuketici-algisi-cinsiyet

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, “Cinsiyetiniz Nedir?” sorusuna %45’i kadın, %55’i erkek olarak belirtmiştir.


sosyal-medya-reklamlari-ve-tuketici-algisi-calisma-durumunuz

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar,Çalışma Durumunuz?” sorusuna %72.1’i çalışan, %22’i öğrenci, %5.4’ü de çalışmadığını bildirmiştir.


Haftalik-internet-kullanimi

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, “Haftalık internet kullanımınız kaç saattir?” sorusuna %78 oranında 10 saatten fazladır seçeneğini işaretlemiştir.

OKU  2019 Yılının Dijital Grafik Trendleri (infografik)

internette-kullanılan-cihazlar

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, “Genelde internete hangi cihazdan girersiniz?” çoklu seçime imkan veren bu soruya %70 Bilgisayar ve %79 cep telefonu seçenekleri seçilmiştir.


encokkullanilan-sosyal-medya-sitesi

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, “En çok kullandığınız sosyal medya sitesi hangisidir” sorusuna %59’u Facebok, %26’sı Instagram ve %13’ü Twitter olarak görüş bildirmiştir.


ahmetbelikta-com

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, İncelediğiniz bir ürünün, reklam ile yeniden size gösterilmesi (çok sık) sonucu, markaya karşı tutumunuz ne yönde etkilenir? sorusuna %57’si olumsuz, %24’ü kararsız ve %18’i de olumlu olarak görüş bildirmiştir.


satin-aldiniz mi

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, “İncelediğiniz bir ürünün, reklam ile yeniden size gösterilmesi sonucunda, bir ürün satın aldınız mı?” sorusuna %44’ü hatırlamıyorum, %31’i satın akmam ve %24’ü’de satın aldım, olarak görüş bildirmiştir.


yaniltici reklam

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, “Hiç yanıltıcı reklamlarla karşılaştınız mı?” sorusuna %87’si evet, %11’i hatırlamıyorum, %2’si hayır , olarak görüş bildirmiştir


reklam-cikmasin-para-odemem

Sosyal Medya Reklamları ve Tüketici Algısı anketine katılanlar, Reklamın hiç çıkmasın” diye para verecek olsaydınız aylık ne kadar öderdiniz?” sorusuna %82’si ödemem, %10’u 20TL öderim, olarak görüş bildirmiştir.


Anket genelinden çıkardığım bazı sonuçlar:

  • Anket katılımcılarının büyük bir çoğunluğu internette 10saatten fazla süre geçirmektedir. Bu durum, internet kota tüketiminin yüksek olduğu sonucunu doğurabilir.
  • Katılımcıların büyük bir çoğunluğu mobiliteye önem verdikleri görülmektedir.
  • Katılımcıların büyük bir çoğunluğu ReTargetin uygulamalarına çok hoş bakmamaktadır.
  • Katılımcıların büyük bir çoğunluğu Facebook’ta vakit geçirmektedir ve yanıltıcı reklama maruz kaldıkları yönünde görüş beyan etmişlerdir.
  • Katılımcıların büyük bir çoğunluğu reklam görmemek için para harcamayacakları yönünde görüş beyan etmişlerdir. Reklamsız görünüm için ek ücret talep eden yayıncılar için

    , “reklam görmemek için” ödeme yapacak muhtemel hedef kitle hala çok küçük bir orandadır.

Ek yapmak isteyen bana mention atarak paylaşımda bulunabilir, yazıya eklemeler yapacağım…


Ankete gelen bazı yorumlar:

Tüm mecralar için toplam ödeyeceğim ücret belki 20 TL olabilir. Belki de reklam görmeyi isteyebilirim, doğru reklam olması kaydıyla…

İncelediğim bir ürünü ihtiyaçlarım doğrultusunda alırım, reklamlar bu satın almamı hızlandırmaz.

Reklam engagement sağladığı sürece birer içeriğe dönüşür ve kullanıcıyı reklam algısından uzaklaştırır.

Reklamların eğer gerçekten üstüne düşünülüp, iyi yapılmış ise yararlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca reklamlarda vurgulanan kalıplaşmış cinsiyet rolleri de markaya bakışımı oldukça olumsuz yönde etkiler.

Tamamen satın alma odaklı reklamlar sürekli sex düşünen erkek gibidir. Bu durum karşı tarafa belli bir süre sonra rahatsızlık vermeye başlar. Her iki durumda da kişi ‘X’ şeyden ayrılmayı seçer. O yüzden hep sex değil uzun süren ve keyif veren sex tercih edilmelidir. Bazen de sosyalleşmek iki tarafa da iyi gelecektir 😉

Retargeting is shit

Herhangi bir ürünün reklamında, ürünü, olduğundan kat kat farkla güzel gösterme çabası, ürün elde edildikten sonra hayal kırıklıklarına sebep oluyor. Bana kalırsa

, ürünün reklamının creative düşünürlerinin, kitleyi, tamamen ürünün sağlayabileceği potansiyel çerçevede ikna edebilmesi gerekiyor.aksi taktirde, her zaman karşılaşıldığı gibi,ilk iki ay mükemmel satışlar,akabinde hüsran.

Reklam olmalı fakat dozu kaçmamalı. Markalar reklam tarafında gelişmeli, bizler ise dijital medya okuryazarlığı tarafında bilinçlenmeliyiz. Süreç daha olgun bir hale geldiğinde, reklamlar da sektörü büyüten/geliştiren/faydalı bir hale gelecektir.

adblock kullanıyorum

 

Yararlı olması dileğiyle…

Selamlar

Ahmet Beliktay 2011 yılında dijital medya sektörü odaklı ve sosyal medya odaklı blog olan Aristolog.com‘u kurdu. Ahmet Beliktay, Ağustos 2015’ten itibaren Akıl Fikir İşleri (AFI) Şirket Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Yorum(1)

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir