Anasayfa Akademi Kullanımlar ve Doyumlar : Sosyal Medya
Kullanımlar ve Doyumlar : Sosyal Medya

Kullanımlar ve Doyumlar : Sosyal Medya

0

Kullanımlar ve doyumlar… Sosyal medya kullanıcıları bağlamında bir yargı üretmek gerekirse, sosyolojideki sosyal yığın tabiri doğru olacaktır. Sosyal yığınlar mekansal birlikteliği olmayan ama farklı yerlerde benzer şeylerle vakit geçiren insanlardır. Sosyal medyanın hayatımızdan büyük oranda yer almaya başladığından beri “sosyal yığın” kavramı daha da gelişip

, hareketli ve sürekli yer değiştiren insan grupları haline dönüştü.

Sosyal medya her insanın belli bir sürede kullandığı ve daha sonra uzaklaşıp tekrar geri döndüğü bir mecra haline geldi. İletişim biliminin ortaya çıkardığı kuramlardan biri olan kullanımlar ve doyumlar kuramı günümüz sosyal medya alışkanlıkları hakkında benzer hipotezlerin üretilmesine neden oluyor.

medi-feedNasıl mı?

Simon Morris, insanların TV’deki cinayet dizilerini kullanımları ile ilgili bir kullanımlar ve doyumlar araştırması gerçekleştirmişti. Programın değişik amaçlarda kullanıldığını ortaya koydu: heyecan, kaçış ve bilgi edinmek için izliyorlardı. İnsanlar belli ihtiyaçlarını gidermek için TV’yi izliyor ve bunlar doyuma ulaştıktan sonra bir sonrakine geçiyor. Bu örneği sosyal medya bazında değerlendirmek gerekirse: kullanıcılar Facebook üzerinde bir sayfayı takip ediyor

, sayfa üzerinde ihtiyaç duydukları bilgileri araştırıyor ve bunları elde ediyor. Bilgi edinme tamamlandıktan sonra o sayfadan ayrılıyor ve çok büyük ihtimal bir daha girmiyor. Çünkü doyum ulaştıktan sonra farklı kaynaklara ihtiyaç duyuyor.

Kullanım ve doyumlar yaklaşımın varsayımları ve sosyal medya:

  • KD: İzleyici aktiftir, izleyici etkindir. SM: kullanıcı aktif olarak katılır ve etkin bir biçimde bir şeyler değiştirir.
  • KD: İzlerkitle iletişim araçlarını belli gereksinimlerini doyurmak amacıyla kullanır.SM: kullanıcılar arkadaşlarını, sayfaları, grupları  belli konulardaki ihtiyaçlarına çözümler bulmak için kullanırlar.
  • KD: Medya doyumun tek kaynağı değildir. Tatile gitmek, spor yapmak, dans etmek de medyanın kullanıldığı gibi kullanılır. SM: sosyalleşmenin ve bilgilenmenin tek kaynağı değildir, diğer internet mecralarından da bilgilenebilir veya daha farklı doyum kaynakları elde edebilir.
  • KD: İnsanlar belirli durumlarda kendi çıkarlarının ve güdülerinin farkındadırlar ya da farkında olmaları sağlanabilir. SM: Sosyal medyada kişiler kendi ruh sağlıkları ve onları tetikleyen şeylerin farkındadırlar.
OKU  Kamil Mehmet Özkan İle AFILi Sohbetlerde Görüştük

Ahmet Beliktay 2011 yılında dijital medya sektörü odaklı ve sosyal medya odaklı blog olan Aristolog.com‘u kurdu. Ahmet Beliktay, Ağustos 2015’ten itibaren Akıl Fikir İşleri (AFI) Şirket Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir