Anasayfa Blog Online Pazarlama ve Yeni Kuralları
Online Pazarlama ve Yeni Kuralları

Online Pazarlama ve Yeni Kuralları

2

Online pazarlama = Online itibar yönetimi demek herhalde yanlış bir başlangıç olmayacaktır. Klasik pazarlama anlayışı internetin de hayatımıza girmesiyle birlikte etkisini gün geçtikçe kaybetmeye başlamıştır(tamamen kaybetmiştir diyemeyiz). Hal böyleyken, markalar ve ajanslar değişen şartlara ayak uydurmak zorunda kalmışlardır. Yani örnek vermek gerekirse, eskiden top oynadıkları toprak sahanın yanına(geleneksel medya), halı saha yapılmış ve artık seyirciler halı sahada(yeni medya) maç izlemeye başlamış. Haliyle saha değişince, bazı kurallarda değişmiş.

Peki, nedir bu yeni online pazarlama kuralları?

1. İnternet tüketiciye aittir:

online pazarlamaİnternet tüketicilerin yoğunlukta olduğu bir mecradır. Tüketicinin olduğu yerde de marka var olmak zorundadır. Nitekim

, klasik pazarlama anlayışını benimsemiş bazı marka profesyonellerinin stratejileri zaman zaman Türkçenin de azizliğine uğrayıp p harfinin düşmesiyle “azarlama” stratejisine dönüştürüyorlardı. Bu sebepten, online pazarda yer almak isteyen markalar, düşünüş tarzlarını değiştirmelidir. Çünkü burada tüketiciler hem alıcı konumundadır hem de kaynak. Bu bilgiler ışında, markalar genel pazarlama stratejilerine, kendilerine yeterince hizmet gitmeyen insanları da dahil ederek internet bazlı stratejiler geliştirmelidir. Çünkü bu kitle marka için fırsat olabileceği gibi kriz yaratabilecek bir kitlede olabilir. Sonuç olarak

, markalar artık ya düşünce tarzlarını değiştirmelidir ya da pikniğe gitmelidir. (Kriz denince akla hep Onurair geliyor aklıma, garip)

2. Content in / Data out:

Klasik pazarlamada, data da tutulan bilgiler ışığında belli bir çizgide ilerleyen bir yol haritası çizilip devam edilir ve bu hedeflerden sapma yaşanmazdı. Ancak online pazarlama, sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte “kervanı yolda düzme” prensibini benimsemiştir. İnternet gündemi hızlı değişmekte ve bu hıza markalar olabildiğince ayak uydurabildiği oranda başarılı olmaktadır. Örneğin, “Oğlum bak git” videosunu muhtemelen herkes hatırlıyordur. JeansLab’in çalıştığı reklam ajansı Blab, video izlenmeye başlandığı anda, hemen videoya uygun görseller üretti ve bekledi. Video internette yayılmaya başlayınca da bu içerik + görselleri paylaştı. Blab, süreci doğru kurguladığı için, bazılarımız bu videoyu izlerken hep JeansLab virali zannetti… Ancak, zamanla viral olmadığını anlaşılmış olsa da, JeansLab bu işin kaymağını yiyeli çok olmuştu. Hızlı/Ucuz/Kaliteli içerik üreten Blab markanın fatihi durumuna gelmişti. Son olarak, data size kitleniz hakkında sadece fikir verir. Ancak içerik ise size hedef kitlenizle etkileşimli bir pazarlama stratejisi sunar ve bunu satın anlamaya dönüştürme olasılığı yüksektir.

3. Süreç:

Online pazarlama, anlık ve dönemsel değildir. Bir süreci kapsar. Bu sürecin ilk basamağı içerik yönetimidir: doğru zamanda doğru içeriği, doğru tüketiciye göndermelisiniz. Göndermiş olduğunuz bu içeriği pazarlamalısınız. İçerik tek başına etkili olmayacaktır. İçeriği güçlendirmeniz için seeding ve içerik yönetimi gibi süreçler oluşturmalısınız. İkinci basamak ise ölçmedir: göndermiş olduğunuz içeriğin kitle tarafından ne oranda tüketildiğini ve ne oranda tepkiler geldiğini ölçümlemeniz gerekmektedir. Ölçümlenmeyen online pazarlama stratejisi, hesapsız para kazanan kurumlara benzer, bir gün ya batar ya da bu durumdan dolayı zarar görür. Üçüncü ve son basamak, geliştirme: online pazarlama stratejiniz için üretmiş olduğunuz içeriklerden, elde ettiğiniz ölçümlemeler ışığında, zayıf yönlerinizi bulup geliştirmeye çalışarak markanızın online pazarda bilinirliliğini ve karlılığını arttırabilirsiniz.

OKU  Movistar Perú: Hızı İnternete Bırak

4. Geliştirme:

Pazarlama profesyonelleri pazarlama stratejilerinin doğru olduğunu kanıtlamaya çalışmayı bırakmalıdır. Bunun yerine sürekli olarak, değişen ve gelişen bir pazarlama anlayışı markanın elini kuvvetlendirecektir.

Online pazarlamanın bu yeni dört kuralı bir markanın, bir ajansla anlaşırken veya bir pazarlama profesyonelini işe kabul ederken dikkat etmesi gereken önemli dört basamaktır. Nitekim bu basamaklardan birinin eksikliği markaya kapanmaz yaralar açabilecek çaptadır. Çünkü online pazarlamanın kuralları sürekli değişmektedir ve bu değişime ayak uydurmak için devingen bir anlayışa sahip olunması gerekmektedir.

Ahmet Beliktay 2011 yılında dijital medya sektörü odaklı ve sosyal medya odaklı blog olan Aristolog.com‘u kurdu. Ahmet Beliktay, Ağustos 2015’ten itibaren Akıl Fikir İşleri (AFI) Şirket Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Yorum(2)

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir