Anasayfa Blog Tmob ve Mobil Pazar: Rudi Dökmecioğlu Röportajı
Tmob ve Mobil Pazar: Rudi Dökmecioğlu Röportajı

Tmob ve Mobil Pazar: Rudi Dökmecioğlu Röportajı

2

Tmob’un kurucusu Rudi Dökmecioğlu bu haftaki konuğumuz. TMOB’un yeni ofisinde kendi hikayesi ve TMOB’un kuruluş hikayesinden başlayarak şu anki projelerine kadar detaylı bir sohbet gerçekleştirdik. İçten ve samimi cevapları için Rudi Dökmecioğlu ‘na teşekkürlerimizi sunuyor, sizleri röportajımızın birinci bölümüyle baş başa bırakıyoruz.

Davetimizi kırmayıp bu sohbeti gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederiz. Dilerseniz iş hayatınızdan başlayalım. TMOB’tan önce neler yapıyordunuz?

Öncelikle hoş geldiniz. İş hayatıma yurt dışında başladım. Orange firmasında 2,5 senelik bir geçmişim var. Orada mobil ürünler geliştirilmesinde yardımcı oluyordum.

TMOB’a değinmek istiyorum. Bu firmayı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Akıllı telefonlar sürekli gündemdeydi fakat insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir telefon henüz yapılmamıştı. iPhone’un çıkması sonucunda uygulama geliştiricilerin rolü önemli hale geldi. Ben de bu sektördeki geleceğin farkına vararak bir mobil firma kurmaya karar verdim.

Tatlı bir nostalji yaparak, yaptığınız ilk işi soralım size?

TMOB olarak ilk işimizi yemeksepeti .com web sitesinin mobil cihazlar üzerinde çalışan mobil sitesini yaparak gerçekleştirdik.

Yeni kurulmuş bir firma alarak bu kadar tanınmış bir kurumu birlikte çalışmaya nasıl ikna ettiniz?

Yemeksepeti’nin kurucuları Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş’in çok katkıları oldu. Kendilerinden randevu talep ederek birkaç kez görüştük. Sonunda bize inandılar ve birlikte çalışmaya başladık.

TMOB neler yapıyor, odak noktanız nedir?

tmobÖzellikle vurgulamak isterim ki; biz bir “Mobility” teknoloji şirketiyiz.Mobility demek sadece telefon demek değil, sadece tablet de demek değil. Bugün giyilebilir teknolojiler de bir mobility. Biz TMOB olarak bu teknolojileri üreten, buralarda AR-GE yapıp kendi ürünlerini tasarlayan bir şirket olma yönünde ilerliyoruz. Biz işin tamamen teknoloji ve yazılım geliştirme tarafına odaklanıyoruz. Bunun dışında mobilin pazarlama dahil hiçbir noktası bizim ilgimizi çekmiyor.

OKU  Girişimci ile Esnaf Arasındaki Farklar

Konuyu açtınız, hemen sormuş olalım. Google Glass en geç bir yıl içinde kullanılabilir duruma gelecek. Sizin şirket olarak hazırlıklarınız var mı?

Biz ürünü sipariş ettik ve şu anda kendi içimizde bulunan AR-GE ekibimiz bazı geliştirmeler yapıyor.

Uygulamalarınız üzerinde bir inceleme yaptığımızda uygulama puanlarınızın epey yüksek olduğu sonucuna ulaştık, bu başarıyı nasıl gerçekleştiriyorsunuz?

Bizi diğer şirketlerden ayıran en büyük özellik sürdürebilirlik. Biz asıl işin uygulama yayına başladıktan sonra başladığına inanan bir ekibiz. Dolayısıyla çalışmalarımızı buna göre yönetiyoruz. Mesela Atlas Jet uygulamamız 3 senedir marketlerde yayınlanıyor ve şu anki uygulama puanı 5 üzerinden 4,5 .

Şimdi biraz ödüllere geçelim, TMOB büyürken ödül almaya alışarak gelişen bir şirket. Şu an kaç ödülünüz bulunuyor?

Birçok ödülümüz var ama sonlarda daha sık ödül almaya başladık. Bu yıl Turkcell tarafından en iyi bireysel mobil uygulama geliştiricisi seçildik. Çok önemli bir ödül olan European Business Awards’ı kazanarak National Champion seçildik. Bu bizim için önemliydi. Şu an yanılmıyorsam ya 9 ya 10 ödülümüz bulunuyor. (Röportajımız sonrası TMOB Stevie Awards’tan toplam 5 ödül alarak ayrıldı.)

Sizin kişisel başarınız olarak algıladığımız bir konu hakkında bir sorumuz var. Cenk Serdar’ı TMOB ile çalışmaya nasıl ikna ettiniz?

Biliyorsunuz şu an Vodafone ile birlikte bir iş (Vodafone Wallet) yürütüyoruz. Cenk Serdar operasyon yaptığımız tüm ülkelerdeki bireysel servisler direktörüydü. Ben Cenk’ten çok randevu almaya çalıştım fakat zamanlarımız bir şekilde uyuşmadı. En son Antalya’da E-tohum’un organizasyonunda denk geldik. Biraz sohbet ettik. Aslını sorarsanız ben sadece tanışmak istemiştim fakat elektriğimiz çok iyi oluştu. Şirketi benden dinledikten sonra bir katkım olabilirse seve seve var olmak isterim şeklinde yaklaşımda bulundu. Biz de, “Oluşturduğumuz yönetim kuruluna dahil olur musunuz ?”şeklide teklif götürdüğümüzde kendisi olumlu yaklaşarak bizlere katıldı. Cenk Serdar bizim tarihimizde yaptığımız en önemli transferlerden biri. Şirketin global stratejisini oluştururken tecrübesi ile bize çok ciddi katkılarda bulunuyor.

OKU  Ajanslar ve İnsan Kaynakları

Biraz sosyal medya tarafına kayalım. Sosyal platformların tümü mobile ağırlık vermiş durumda. Çalıştığınız kurumlara bu sosyal platformların mobil ayaklarına yönelik entegre çalışan uygulamalar üretmeyi planlıyor musunuz?

Çok enteresan bir fikir gelirse elbette yapabiliriz. İnovatif olması bizim dikkatimizi çekebilir ama bunun dışındaki sıradan bir ürünü geliştirmek istemeyiz. Dediğim gibi core teknolojiye ağırlık veren bir firma olarak ilerliyoruz ve inovasyonu öncelikli tutuyoruz.

Şu sıralarda ağırlık verdiğiniz sektörler nelerdir?

Bizim özellikle odaklandığımız şeyler; finansal servisler, e-ticaret, ödeme sistemleri ve birkaç tane daha gizli başlıklarımız bulunuyor. Kısaca “Enterprise Mobility” olarak özetleyebiliriz.

Son zamanlarda bankacılık uygulamalarına da ağırlık verdiğinizi izleyebiliyoruz. En son “Mobil Deniz” ürününü çıkardınız. Windows 8 platformunda yayınlanan ilk core banking uygulaması da TMOB tarafından yapılmış oldu. Ne gibi tepkiler aldınız?

Bildiğim kadarı ile reytingleri oldukça yüksek ilerliyor. Biz çok core bir Windows 8 kullanıcı deneyimi tasarladık. Gerçekten tamamen Windows 8 menüleri gibi, kullanıcı deneyimine çok paralel bir deneyim tasarladık. Bizim mobil bankacılığa girme sebebimiz, kullanıcı deneyimine önem veren bir şirket olarak mobil bankacılık tarafında bu konuda bir pazar açığı görmemizden kaynaklanıyor. Denizbank’a bize inandıkları için bu konuda teşekkür etmek istiyorum. Mobil Deniz uygulaması ile daha önce yapılmamış, Türkiye standartlarının çok üstünde bir kullanıcı deneyimi tasarladığımızı düşünüyorum.

Yakın zamanda çıkacağınız projeleriniz var mı?

Denizbank’ın ürünü olan FastPay uygulamasını yeniliyoruz. Bunun dışında Teknosa’nın mobil uygulamalarını da önümüzdeki dönemde marketlere çıkarmış olacağız. Kullanıcı deneyimi konusunda herkesi şaşırtacak düzeyde iddialı bir uygulama olacağını söyleyebilirim.

Ahmet Beliktay 2011 yılında dijital medya sektörü odaklı ve sosyal medya odaklı blog olan Aristolog.com‘u kurdu. Ahmet Beliktay, Ağustos 2015’ten itibaren Akıl Fikir İşleri (AFI) Şirket Direktörü olarak görev yapmaktadır.

Yorum(2)

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir